Mini coș

  • Nu există produse în coș.

Ce înseamnă DEN ?

Hello ladies!

Azi propun să vorbim despre acești Deni de care tot auzim, când vine vorba despre ciorapi. DEN provine din limba engleză, din cuvântul deniers care la rândul lui, foarte posibil să fi fost împrumutat din franceză, dar asta e mai puțin important. DEN de fapt reprezintă, măsurarea tehnică a grosimii firului din care a fost țesut un ciorap. În funcție de numărul de DEN, se precizează  grosimea ciorapului, astfel încât cu cât este mai mică valoarea DEN-ului cu atât ciorapii sunt mai transparenți și delicați. Dar, dacă numărul DEN-ului este mai mare, aceștia pot fi mai groși și mai rezistenți.

 

 

Acum că am aflat ceea ce reprezintă acest DEN, ar trebui totuși să știți că DEN-ul poate să difere de la o firmă de ciorapi la alta. Chiar dacă reprezintă un sistem stas de măsurare a rezistenței și opacității/transparenței ciorapului asta nu înseamnă că la toate brandurile de ciorapi veți găsi aceeași densitate la ciorapi. De exemplu, un ciorap de 20 den de la o firmă nu poate fi chiar la fel de transparent și rezistent ca un ciorap de același den (20) de la o altă firmă. Dar ceea ce e clar, e că marja de diferențe nu e mare, iar un ciorap de 20 den va părea întotdeauna mai gros și mai puțin fin decât un ciorap de 15 den, 10 den sau 8 den.

 

Vreau să vă prezint categoriile de ciorapi, după criteriul de DEN :


Ciorapii dres de tip voal.

Aceștia sunt cei mai subțiri, perfecți atăt pentru anumite evenimente și ocazii la care ținuta ne impune să îi purtăm,  cât și pentru anotimpurile calde. Ciorapi sunt fini, delicați și transparenți, oscilând între 8 DEN și 15 DEN. Cu aceste accesorii, trebuie să fim un pic mai atente, pentru că ele necesită întotdeauna răbdare și atenție când te hotărești să îi alegi. Și, foarte important, alege ceva de calitate. E neapărat necesar să fiți convinse că ceea ce vă alegeți sunt de cea mai bună calitate, altfel riscați să aveți surpriza ca ei să arate pe picior într-un mod ne-estetic.

 

Ciorapii semitransparenți / semiopaci.

Această categorie de ciorapi e alegerea de mijloc, cum îmi place mie să le spun. De ce? Pentru că numărul de DEN permite să se vadă ușor pielea, dar acoperă și piciorul în același timp. Valoarea DEN-ului la aceste accesorii, e cuprinsă între 20 DEN și 50 DEN. În cazul acestei categorii de ciorapi compoziția materialului e foarte importantă, pentru că aceștia pot fi și mați, și semi-strălucitori. În funcție de  ținuta cu care vrei să îi combini, sau de evenimentul la care vrei să participi, trebuie să iți alegi compoziția și numărul de DEN al ciorapului. Eu recomand ca aceste categorii de ciorapi, să fie purtate în anotimpurile de tranziție: primăvara și toamna, când vremea nu e niciodată stabilă, iar grosimea dresului e și ea undeva la mijloc ca valoare DEN.

 

 

Ciorapii opaci, de la 50 DEN la 150 DEN.

 Se spune că orice dres ce depășește 50 DEN este un ciorap opac. Dar, din nou, cum vă mai ziceam, acest lucru depinde mult și de compoziția materialului din care este realizat dresul. De regulă, astfel de accesorii sunt mate, rareori au o ușoară lucire, ceea ce face să subțieze optic aproape orice picior, chiar și unul mai gros. E ideal de purtat iarna, pentru că e gros și călduros, oferind confortul dorit de fiecare dintre noi pe timp răcoros. De aceea, ai grijă cum îi porți și mai ales când, să nu te topești de cald în ei. De asemenea, dacă optați pentru această categorie de ciorapi, vă recomand cu încredere, că nu mai e cazul să vă dați cu loțiuni și creme de corp înainte de a îmbrăca dresurile, pentru că riscați să îi trageți greu pe voi, să îi deteriorați, să ai senzația că se vor topi pe tine… și multe altele.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *